De huidige kippenrassen zijn sterk gespecialiseerd in eier- of vleesproductie. Dit brengt dierenwelzijnsproblemen met zich mee. Zo kan een hoge eierproductie o.a. tot meer borstbeenbreuken leiden. En bij snelgroeiende vleeskuikens kunnen skelet en organen die snelle groei niet bijhouden, waardoor de kuikens moeite kunnen krijgen met hun mobiliteit, pootproblemen en andere gezondheidsklachten kunnen krijgen. Door trager groeiende of zelfs dubbeldoelrassen te gebruiken, nemen deze welzijnsproblemen grotendeels af. Kippen van dubbeldoelrassen leggen wat minder eieren, maar leveren meer vlees op dan de huidige legrassen. Hierdoor is er meer potentie om ook de hanen van deze rassen te verwaarden – een alternatief voor het doden van eendagshaantjes.
Doordat dubbeldoelrassen meer voer nodig hebben per ei of kg vlees, wordt aangenomen dat de milieu-impact hoger is. Echter, bij rundvee is aangetoond dat indien er systeembreed wordt gekeken, dubbeldoelrassen wel degelijk voordelig kunnen zijn. Dit komt bijvoorbeeld omdat er minder dieren alleen voor vlees gehouden hoeven te worden, of omdat de dieren beter kunnen omgaan met voer van reststromen (of in het geval van runderen grasland). Daarom is het belangrijk dat ook voor dubbeldoelkippen deze mogelijkheden worden onderzocht. Zo toont recent onderzoek aan dat de footprint van trager groeiende vleeskuikens, in tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, lager ligt dan die van snelgroeiende kuikens, omdat ze minder soja in hun voer hebben.
Kippen van dubbeldoelrassen leggen wat minder eieren, maar leveren meer vlees op dan de huidige legrassen. Zo kan de boer zich richten op twee producten, wat zorgt voor risicospreiding. Bovendien zijn robuuste dieren minder bevattelijk voor ziektes en verenpikkerij wat voor boeren de dierenartskosten of verliezen verlaagt. Robuuste kippenrassen kunnen mogelijk, net als robuuste rundveerassen met gras, toe met voer van reststromen dus minder soja. Hiermee zijn de voerkosten lager en draagt de boer bij aan het verlagen van de broeikasgasemissies, waar een financiële beloning tegenover kan staan.